ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ:
ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΚΔΟΣΗ

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008

ΘΕΜΑΤΑ:
» Κεντρική Σελίδα
» Πολιτική
» Οικονομία
» Πολιτισμός
» Αθλητισμός
» Τοπ. Αυτοδιοίκηση
» Ρεπορτάζ
» Απόψεις
» Συνεντεύξεις
» Με μια ματιά
 
ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ:
» Αληθινά
» Καθημερινά
» Της Hμέρας
» Πολιτικά Παρασκήνια
» Το Ζούμπερο
» Είτε βραδυάζει είτε φέγγει
» Το CD της εβδομάδας
» Τεχνολογία και πράξη
» Ο Πεντοζάλης στην
   Μυροβόλο
» Ληξιαρχείο

ΑΡΧΕΙΟ:
» Αρχείο Εκδόσεων

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
» Η εφημερίδα μας
» Συνδρομές
» Χρήσιμα Τηλέφωνα

Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


 
ΑΛΗΘΕΙΑ / ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ:

11/02/2008
ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΧΙΟΥ, ΠΑΤ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Υπάρχουν και καλαμοκαβαλημένοι κληρικοί
Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ - ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΑΓΑΠΗ

Με την παρουσία 25 κληρικών από τα 35 εγγεγραμμένα μέλη του νεοσύστατου Συνδέσμου τους, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη η έκτακτη Γενική τους Συνέλευση.
Τα πρώτα βήματα για την ίδρυσή του έγιναν τον περασμένο Ιούλιο και στις 22 Ιανουαρίου επικυρώθηκε το καταστατικό του. Μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί στο Σύνδεσμο Κληρικών Ιεράς Μητροπόλεως Χίου Ψαρών και Οινουσσών, το ένα τρίτο περίπου των υπηρετούντων κληρικών• από τους 85 μέλη του είναι οι 35. Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκαν πολλά θέματα οργανωτικά αλλά και η δράση του Συνδέσμου για το επόμενο διάστημα μέχρις ότου λήξει η θητεία της προσωρινής διοίκησης.
Ο πατέρας Γεώργιος Κωνσταντίνου, πρόεδρος του προσωρινού επταμελούς διοικητικού συμβουλίου, μίλησε στην ΑΛΗΘΕΙΑ για τις δυσχέρειες που αντιμετώπισε στα πρώτα του βήματα ο Σύνδεσμος, το σχεδιασμό που υπάρχει για το μέλλον αλλά και για θέματα που «καίνε», ωστόσο απασχόλησαν την έκτακτη Γενική τους Συνέλευση. Η φωνή ενός απλού κληρικού την ώρα που εκλεγόταν ο νέος Αρχιεπίσκοπος...

«Μας ονόμασαν συνδικαλιστές»
Παρά το γεγονός ότι ο Σύνδεσμος ασχολείται και με ζητήματα εργασιακά των κληρικών, ο πατέρας Γεώργιος προτιμά να μην περιορίζεται η ταυτότητα του Συνδέσμου σε αυτή τη δράση, όπως παραδείγματος χάρη ένας επιστημονικός σύλλογος. «Στοχεύουμε παράλληλα στον καταρτισμό των μελών μας, στη διαφύλαξη της παράδοσης της Εκκλησίας, θα έχουμε κοινωνική και φιλανθρωπική δράση» διευκρίνισε στο ξεκίνημα της συζήτησής μας. Χαρακτηριστικά μας ανέφερε αποσπάσματα από το καταστατικό τους όπου ανάμεσα στους σκοπούς του Συνδέσμου, αναφέρονται «παρακολούθηση ζητημάτων των εφημέριων, αγωνιστική προώθηση και επίλυση των βιοτικών και οικονομικών θεμάτων του κλήρου» κ.ά.

Αντίθετες απόψεις...
Μια τέτοια πρωτοβουλία που «ζυμώθηκε» ανάμεσα στους κληρικούς πολλά χρόνια για να υλοποιηθεί, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα λειτουργούν τέτοιοι Σύνδεσμοι ήδη προ πολλού, δε θα μπορούσε παρά να έχει στο εσωτερικό του Συνδέσμου και αντικρουόμενες απόψεις. Ο πατέρας Γεώργιος μάς τις μεταφέρει αντιπροσωπευτικά: «Μερικοί νομίζουν ότι είμαστε εργαζόμενοι και άλλοι τονίζουν το κατηχητικό και ποιμαντορικό μας έργο». Η διαχείριση και η διοίκηση των εκκλησιών που είναι ΝΠΔΔ είναι μια άλλη παράμετρος του έργου των κληρικών την οποία υπογράμμισε ο πατέρας Γεώργιος: «Είναι μικρά συμβούλια, άλλοι πληρώνονται αποκλειστικά για αυτή τη θέση», τόνισε.

«Δεν είναι ικανοποιητικός ο μισθός των κληρικών»
Από τη συζήτησή με τον πατέρα Γεώργιο δε θα μπορούσαν να λείψουν και ερωτήματα αμιγώς συνδικαλιστικά, όπως αν θεωρεί ότι ο μισθός των κληρικών είναι ικανοποιητικός. «Όχι, δεν είναι ικανοποιητικός γιατί ο κληρικός δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τις βιοτικές ανάγκες» μάς απάντησε. Για να τεκμηριώσει τη θέση του έφερε ως παράδειγμα τα άμφια, το κόστος των οποίων επωμίζεται πλήρως ο ιερέας. Ως γνωστόν τα άμφια ποικίλουν ανά εποχή και με βάση το εορτολόγιο της εκκλησίας, π.χ. πένθινα κλπ. Ο ίδιος δηλώνει πιστός στη λιτότητα των αμφίων. Ακόμη και η χαρακτηριστική μαύρη εσωτερική αμφίεση των ιερέων κοστίζει 200 ευρώ, το ράσο επίσης 200 και το καμιλαύκι άλλάα50 ευρώ. «Όλοι οι ένστολοι λ.χ. οι στρατιωτικοί κ.α. παίρνουν τη στολή τους από την Πολιτεία, ενώ εμείς την πληρώνουμε» τόνισε.

Τι θα γίνει με τα «τυχερά»;
Χωρίς κανένα δισταγμό ο πατέρας Γεώργιος, απάντησε στο ευθύ ερώτημά μας. Μάλιστα σημείωσε ότι αυτό το θέμα απασχόλησε και την έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Κληρικών. «Ποτέ ο κληρικός δε ζητάει τίποτα» είπε με έμφαση. «Αν θέλει ο κουμπάρος δίνει κάτι για τις ανάγκες της εκκλησίας, για τους ανθρώπους που βοηθούν και δεν πληρώνονται, και για τον ιερέα. Εμείς οι ιερείς έχουμε ευαισθησία, αν έχει ξεφύγει κάποιος αποτελεί λυπηρή εξαίρεση».
Απάντηση στο άλλο θέμα που προκαλεί το κοινό αίσθημα είναι «ο τιμοκατάλογος» σε ένα μυστήριο ανάλογα με «τους πολυελαίους και τα χαλιά». Επίσης συζητήθηκε στην έκτακτη Γενική τους Συνέλευση όπου κατέληξαν ότι τέτοια φαινόμενα δεν υπάρχουν στη Χίο. «Η Εκκλησία είναι το τελευταίο καταφύγιο της ισότητας» σχολίασε ο πατέρας Γεώργιος. Όσο για το μυστήριο του γάμου φάνηκε να τον στεναχωρεί που οι μελλόνυμφοι «κλείνουν» την εκκλησία περίπου όπως το κέντρο που θα γίνει η γαμήλια δεξίωση. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών θα ήθελε να υπήρχε μια επικοινωνία πιο ουσιαστική των μελλονύμφων με τον ιερέα για το γάμο, την οικογένεια.

Οι πόροι του Συνδέσμου
«Οι καιροί είναι πονηροί και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» σχολίασε ο πατέρας Γεώργιος όταν ερωτήθηκε από πού θα εξευρεθούν οι πόροι για τη λειτουργία του Συνδέσμου. Μέχρι τώρα τα όποια χρήματα έχουν εισρεύσει στο ταμείο του Συνδέσμου Κληρικών προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των μελών και τις έκτακτες προσφορές των κληρικών. «Αν στο μέλλον θα ζητήσουμε τη συνδρομή του κόσμου, αυτό θα γίνει για συγκεκριμένο σκοπό και με παραστατικά. Έχει ήδη ταλαιπωρηθεί ο τόπος από σωματεία-μαϊμού» επεσήμανε ο πατέρας Γεώργιος.

Προγραμματισμός δράσης
Όπως συνηθίζεται στις Γενικές Συνελεύσεις όλων των οργάνων γίνεται και ένας προγραμματισμός δράσης για το μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο συστήθηκαν διάφορες ομάδες που θα αναλάβουν δράση σε διαφορετικούς τομείς. Οι ασθενείς κληρικοί είναι ένας τομέας που θα δραστηριοποιηθεί ο Σύνδεσμος Κληρικών. Επικεφαλής της ομάδας εθελοντών κληρικών, που θα επισκέπτεται τακτικά τους άρρωστους κληρικούς για να τους τονώσει το φρόνημά τους και αν χρειαστεί διακριτικά να τους συνδράμει οικονομικά, ορίστηκε ο πατέρας Χριστόφορος Γουρλής.

Οι κληρικοί για την Αμανή
Η καταστροφή του δασικού μας πλούτου, και η ερήμωση της Β. Χίου δεν αφήνουν αδιάφορο το Σύνδεσμο Κληρικών. Δηλώνουν παρόντες σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία έχει αναληφθεί για την περιοχή για την οποία ο πατέρας Γεώργιος σχολίασε: «έπρεπε η Β. Χίος να τύχει προσοχής πριν από 30 χρόνια. Αν δεν προσέξουμε και τα νοτιόχωρα, η Αμανή θα είναι το πιθανόν μέλλον της Χίου...». Ο ίδιος δε διατυπώνει απλώς τις ανησυχίες και την άποψή του για την Αμανή αλλά με εντολή της Μητρόπολης και όντας ευαισθητοποιημένος επισκέπτεται το χειμώνα τα χωριά της Αμανής. Στον Εγρηγόρο συνάντησε 6 κατοίκους, στα Κουρούνια βέβαια είναι περισσότεροι αλλά αρκετοί είναι ηλικιωμένοι τους οποίους και συναντά στα σπίτια τους. Στη Γενική Συνέλευση τους αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια τριμελής ομάδα με επικεφαλής τον ιερέα Ιωάννη Κοντό που θα συνδράμει αυτή την προσπάθεια. Μια ακόμη ανάλογη ομάδα με υπεύθυνο τον ιερέα Μάρκελλο Μαλαφή που κατάγεται από την περιοχή θα φροντίζει σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, οι κάτοικοι της Αμανής να μην στερούνται ιερέως όπως έχει συμβεί στο παρελθόν.
«Δε θα μείνουμε στα λόγια» τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών παρουσιάζοντας μερικούς από τους άξονες του προγραμματισμού για το επόμενο διάστημα.

«Εμείς δεν πουλάμε αγάπη...»
Από τη Γενική Συνέλευση αλλά και τη συνέντευξή μας δε θα μπορούσε να απουσιάζει η αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας, κατά πόσο εκδηλώνεται στην διαρκώς επεκτεινόμενη ανέχεια, την ένδεια που πλήττει όλο και μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού.
Ο πατέρας Γεώργιος μάς μετέφερε την απόφαση του Συνδέσμου να συνεχίσει το φιλανθρωπικό έργο που υπάρχει αλλά με πιο οργανωμένο τρόπο, πιο δυναμικά, με γνώση τού πώς αξιοποιούνται τα χρήματα που διατίθενται από την Εκκλησία, ώστε η προσφορά της να έχει συνέπεια και συνέχεια. Ως παράδειγμα έφερε την ομάδα «Χριστιανικής Αλληλεγγύης» που έχει συσταθεί στην Καλλιμασιά όπου και είναι ιερέας. Τα μέλη της διατηρούν επαφή με τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα οικονομικά και άλλα, ώστε όποια ποσά διατίθενται να χρησιμοποιούνται για τους συγκεκριμένους σκοπούς. Για παράδειγμα άλλοι χρειάζονται φάρμακα, άλλοι πετρέλαιο για θέρμανση, άλλοι την κάλυψη του ενοικίου κι άλλοι την πληρωμή των φροντιστηρίων των παιδιών.
Συνδέοντας τις πράξεις αλληλεγγύης προς τους πάσχοντες συνανθρώπους μας με την ουσία της χριστιανική διδασκαλία ο πατέρας Γεώργιος έσπευσε να διευκρινίσει «εμείς δεν πουλάμε αγάπη. Είναι σύμφυτη με αυτά που πιστεύουμε». Στρέφοντας έτσι εμμέσως τα βέλη του προς τις αιρέσεις εκείνες που προσφέρουν βοήθεια στοχεύοντας στον προσηλυτισμό.

«Υπάρχουν καλαμοκαβαλημένοι πολιτικοί και κληρικοί...»
Μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών καλώντας και τους άλλους ιερείς να εγγραφούν ως μέλη στο νεοσύστατο όργανο.
«Θα τους πείσουν οι πράξεις μας ότι συνδέουμε τα δικαιώματα των εργαζομένων με το πνευματικό έργο. Εμείς δεν πάμε να συνδιαχειριστούμε καμιά εξουσία» είπε νόημα. Στο διευκρινιστικό ερώτημα αν αποδέκτης αυτού του μηνύματος είναι ο Μητροπολίτης Χίου, ο πατέρας Γεώργιος είπε κατηγορηματικά: «Όχι! Αλλά αυτοί που νομίζουν ότι έχουν αυτή την εξουσία...». Αγγίζοντας το πολύ καυτό θέμα της σχέσης Εκκλησίας και εξουσίας ο πατέρας Γεώργιος άσκησε δριμεία κριτική που αγγίζει το σύνολο της σύγχρονης κοινωνικοπολιτικής πραγματικότητας. «Για μας η λέξη «εξουσία» είναι απαγορευμένη, είναι ένα μεγάλο «καλάμι». Υπάρχουν πολλοί καλαμοκαβαλημένοι και πολιτικοί και κληρικοί. Ξεχνούν ότι τάχθηκαν να διακονούν και όχι να εξυπηρετούν τον εαυτό τους. Επιπλέον κάνουν δύσκολη και τη ζωή των άλλων...». Απόψεις που όπως διευκρίνισε απηχούν σε ένα βαθμό και τα όσα εκφράστηκαν από τους ίδιους τους κληρικούς. «Απαιτούν σεβασμό στα πρόσωπά τους και αξιοπρέπεια. Ο άνθρωπος δε ζυγίζεται ούτε με το πορτοφόλι, ούτε με τις γνώσεις του...» κατέληξε.

Αντί σχολίου...
Δύο ρήσεις διαφορετικών εποχών συμπυκνώνουν τον προβληματισμό που έχουν όχι μόνο μια ομάδα κληρικών αλλά και ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας που αποστρέφει το πρόσωπό του από την υποκρισία γενικώς. Που αναζητούν το «είναι» πίσω από το «φαίνεσθαι»...
«Ευσεβής είναι όχι όποιος κάνει πολλές θυσίες στους θεούς, αλλά όποιος αποφεύγει να αδικεί τους άλλους». Από το αρχαίο ρητό μεταφερόμαστε στην εποχή που έζησε ο Λέων Τολστόι, ο οποίος έγραψε: « Η χριστιανική διδασκαλία είναι τόσο απλή που ακόμη και τα μικρά παιδιά καταλαβαίνουν το νόημά της. Οι μόνοι που δεν καταλαβαίνουν είναι εκείνοι που θέλουν να αποκαλούνται Χριστιανοί χωρίς να είναι πραγματικοί Χριστιανοί».
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ:

» Η Θάλασσα είναι η βαριά μας βιομηχανία(07/02/2008)

» Δεν πάσχουμε από Κάμπο εισηγήσεων…(04/02/2008)

» Δ. ΣΕΡΕΜΕΤΗΣ: «Δε συμφέρουν οι συζητήσεις με εκβιασμούς, τελεσίγραφα και ερμηνεί(11/12/2007)

» Δεν είμαι του σαλονιού… είμαι του εσπερινού(04/12/2007)

» Τα εορτοδάνεια είναι χαζά…(26/11/2007)

» «Αν στο παιδί δεν αρέσει η δουλειά του εφοπλιστή, θα αποτύχει…»(20/11/2007)

» «Ίσως η μαστίχα να είναι το πεπρωμένο μου»(20/11/2007)

» Αδειάσατε τους υγρότοπους, γεμίσατε αλάτι και υδράργυρο(16/11/2007)

» Δε μας φοβίζει το αρσενικό όσο ο υδράργυρος(15/11/2007)

» Νοσταλγώ τη χαμένη αξιοπρέπεια των πολιτών(14/11/2007)

» Καλοί μαθητές, καλοί άνθρωποι με τεχνικές γνώσεις(05/11/2007)

» Δυο απλοί άνθρωποι που είπαν το μεγάλο ΟΧΙ(29/10/2007)

 
ΚΑΙΡΟΣ:
7
8ΡΑΔΙΟ ΑΛΗΘΕΙΑ:

ΑΙΓΑΙΑΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ

ΧΙΟ-ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ
 
"Η ΑΛΗΘΕΙΑ" - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΧΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ - ΣΠΗΛΙΩΤΙΣΣΑ/ΛΕΥΚΩΝΙΑ - ΧΙΟΣ
ΤΗΛ - FAX: 22710 25678, EMAIL: news@alithia.gr

Σχεδιασμός & Φιλοξενία: Chiosnet