Χιακή Συμπολιτεία: Να γίνει παρελθόν η εποχή του υδράργυρου

19/3/2014


Συνάντηση εργασίας με το διευθυντή της Δημοτικής Εταιρείας Ύδρευσης (ΔΕΥΑΧ) πραγματοποίησε η Ερμιόνη Φρεζούλη, επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας και υποψήφια δήμαρχος Χίου, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων, καθημερινών επαφών της με φορείς και πολίτες.
Η αναλυτική και αναμφισβήτητα χρήσιμη συνάντηση με τον κ. Καλογεράκη δεν άλλαξε, ωστόσο, τις γενικότερες διαπιστώσεις που έχει κάνει η Χιακή Συμπολιτεία για το ζήτημα του νερού: έργα έχουν γίνει πολλά, λεφτά έχουν ξοδευτεί ακόμη περισσότερα, χωρίς όμως να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με τρόπο που να έχει αρχή, μέση και τέλος. Για να πειστούν και οι πολίτες, εκτός από τον νυν δήμαρχο Χίου, πως έχουμε ξεφύγει από «την εποχή του υδράργυρου» και πως το νερό στις βρύσες μας είναι ασφαλές, χρειάζεται πολιτική βούληση με ιεράρχηση προτεραιοτήτων, σχέδιο και επαρκή δεδομένα. Αλλιώς δεν παράγεται καμία αντικειμενική προοπτική διεξόδου.
 
«Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό, αναντικατάστατο για τη ζωή και την ευημερία», τονίζει σε δήλωσή της η επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας, Ερμιόνη Φρεζούλη, προσθέτοντας: «Η ισότιμη πρόσβαση όλων σε νερό ασφαλές και καλής ποιότητας αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Η ορθή διαχείρισή του αποτελεί προϋπόθεση και μοχλό για την ανάπτυξη οποιουδήποτε τομέα της οικονομίας του νησιού μας»
Η Χιακή Συμπολιτεία έχει θέσει στο τραπέζι του διαλόγου τα απαραίτητα βήματα διεξόδου, βήματα που θα έπρεπε να έχουν γίνει χρόνια τώρα.
Ενδεικτικά, απαιτείται:
Να μάθουμε πόσο νερό έχουμε, και πού: Με άμεση εκπόνηση Υδρογεωλογικής μελέτης για το υδατικό ισοζύγιο του νησιού και την κατάσταση των υδροφορέων.
 
Να ορίσουμε την κατανάλωση με βάση πόσο νερό έχουμε, όχι πόσο θα θέλαμε: Σύνταξη διαχειριστικού σχεδίου με βάση τις διαθέσιμες ποσότητες, με έμφαση στη προσφορά και όχι στη ζήτηση.
 
Να προστατεύσουμε την ποιότητα: Εφαρμογή της Οδηγίας 2000 για διαχείριση των υδατικών πόρων σε επίπεδο λεκάνης απορροής
 
Η  ψηφιοποίηση και χαρτογράφηση του δικτύου διανομής καθώς και η δειγματοληψία και ανάλυση της ποιότητας του νερού από ανεξάρτητο φορέα (π.χ. πανεπιστημιακά τμήματα) είναι μερικά ακόμη από τα αναγκαία βήματα. Η Χιακή Συμπολιτεία υπενθυμίζει ακόμη δύο στοιχεία: οι αφαλατώσεις μετά την παύση των επιδοτήσεων θα απαιτήσουν πολύ υψηλά ανταποδοτικά τέλη από τους πολίτες, ενώ και τα, ημιτελή, φράγματα, που φτιάχτηκαν σε λάθος θέση και με λάθος μέγεθος, αδυνατούν να δώσουν αξιόπιστη λύση.
 
Οι προτάσεις της Χιακής Συμπολιτείας για το ζήτημα του νερού, οι οποίες περιλαμβάνουν το σύνολο των αναγκαίων παρεμβάσεων, έχουν ήδη τεθεί σε διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας xiakisimpolitia.gr και θα συζητηθούν στις 26/3 στο καφενείο της Αγοράς, σε ειδικά σχεδιασμένη δημόσια εκδήλωση διαβούλευσης.

abortion at 16 weeks link how to terminate a pregnancy naturally
spy on a cell phone free open how to find gps location of phone