Χρηματοδότηση σχολείων για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης

13/3/2014


Την κατανομή επιπλέον πιστώσεων για την κάλυψη των υπαρκτών αναγκών θέρμανσης στα σχολεία, αποφάσισε χθες η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.
Σχολιάζοντας την κατάσταση που υπάρχει στα σχολεία ο Πρόεδρος της ΔΕΠ, Νίκος Νύκτας, σε συνέντευξή του στο Ράδιο – ΑΛΗΘΕΙΑ ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Ας πούμε ότι τα καταφέραμε και με τη βοήθεια του θεού, γιατί εάν είχαμε έναν πιο κρύο Φλεβάρη τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο δύσκολα.»
Όσον αφορά την κατανομή των πιστώσεων την Παρασκευή εγκρίθηκε εκείνη που αφορά τα  86.000 ευρώ της τακτικής επιχορήγησης, εκτός από το 20% που παρακρατείται από τις σχολικές επιτροπές προκειμένου κι εκείνες να καλύψουν  δαπάνες (ΟΤΕ, φόρο κ.λ.π.), ενώ χθες μοιράστηκαν τα 29.070 ευρώ της επιχορήγησης του ΥΠΕΣ  ειδικά για την προμήθεια πετρελαίου στα σχολεία και επίσης τα 15.332 ευρώ από την πρώην Σχολική Εφορία.
Από αυτά τα 44.403 ευρώ, θα πάρει το 54% η Α/βάθμια Εκπαίδευση (23.997ευρώ) και το 46% η Β/βάθμια (20.4425 ευρώ).
Μάλιστα κατά τον κ. Νύκτα καταβάλλεται  προσπάθεια για να πιστωθούν από σήμερα οι λογαριασμοί των σχολείων στην τράπεζα, ώστε άμεσα να μπορέσουν να παραγγείλουν πετρέλαιο θέρμανσης.
Στα αξιοσημείωτα πάντως του τρόπου λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού είναι ότι τα σχολεία, σε αντίθεση με τα νοικοκυριά, δε δικαιούνται το πολυσυζητημένο πετρέλαιο θέρμανσης!
Από το Σύλλογο Δασκάλων ο Πρόεδρος, Γιώργος Αμπαζής, στην ίδια ραδιοφωνική εκπομπή, εστίασε στην ανάγκη διεκδίκησης πόρων από το κράτος, το οποίο έχει και σ’αυτόν τον τομέα προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές, ενώ επανάφερε την πρόταση του συλλόγου να καταγράφονται από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι ανάγκες και τα κόστη ανά σχολείο για το πετρέλαιο θέρμανσης ώστε να γίνεται έγκαιρα προγραμματισμός. Βασική προϋπόθεση βέβαια είναι να υπάρχουν έγκαιρα και τα χρήματα, με τον κ. Νύκτα να επαναλαμβάνει ότι λόγω του ισχύοντος νομικού πλαισίου ο δήμος δεν μπορεί να διαθέσει από το ταμείο του στα σχολεία πιστώσεις για τη θέρμανσης και αυτό πρέπει να γίνεται μόνο όταν στέλνονται οι χρηματοδοτήσεις για τα λειτουργικά από το ΥΠΕΣ ή μέσω της πρώην σχολικής εφορίας του Δήμου, της οποίας τα έσοδα ετησίως φτάνουν – όπως είπε- στο ποσό των 120.000 ευρώ, αλλά την τελευταία διετία, λόγω κρίσης, και εκεί παρατηρούνται προβλήματα, μιας και μισθωτές ακινήτων της δεν καταβάλλουν έγκαιρα τα ενοίκια.
Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρεται στην παρακάτω ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών:
"ΘΕΜΑ: Οι ενέργειες του ΔΣ για τη θέρμανση των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών σχολείων του νησιού
Συναδέλφισσες – συνάδελφοι,
Το ΔΣ με εργαλείο τους προβληματισμούς των μελών του, που αναπτύχθηκαν στη συνεδρίασή του (Τρίτη 11/3/2014) σχετικά με τις ελλείψεις πετρελαίου προχώρησε:
1.       Σε παρέμβαση στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δ. Χίου την Τετάρτη 12/3/2014, που θα συζητιόταν η χορήγηση του ποσού των 30 χιλιάδων ευρώ για θέρμανση στα σχολεία Αθμιας και Β βάθμιας εκπαίδευσης.
Επιμείναμε να μη δοθούν τα υπόλοιπα 15 χιλιαδες ευρώ που αποτελούσαν μέρος του συνολικού ποσού των 45 χιλιάδων ευρώ που είχε αποφασίσει το Δημ. Συμβούλιο Χίου για θέρμανση, στη διαχείριση των δυο ενιαίων σχολιών επιτροπών, αλλά να δοθούν και αυτά για την αγορά πετρελαίου.
Αυτή ήταν η ομόφωνη απόφαση της Δ.Ε.Π.
Απ’τα 45 χιλιάδες δόθηκαν στα σχολεία της Α βάθμιας και Β βάθμιας 24.300 ευρώ για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης.
Επίσης τονίσαμε ότι το ποσό αυτό αδυνατεί να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες των Νηπιαγωγείων και Σχολείων σε θέρμανση και ότι είναι ούτως ή άλλως μεγάλη η καθυστέρηση στη χορήγησή του.
Επαναλάβαμε τις βασικές θέσεις μας:
Να καλύπτει ο Δήμος Χίου από την αρχή της σχολικής χρονιάς τις ανάγκες των Νηπιαγωγείων και Σχολείων σε θέρμανση, με δική του ευθύνη και με βάση ένα πλαίσο αρχών το οποίο πρέπει να προετοιμάσει η Δ.Ε.Π.
Α) Τη λειτουργία των μονάδων (κλασσικό και ολοήμερο)
Β) Σε πόσα τετραγωνικά μέτρα αναπτύσσονται τα τμήματα και οι δραστηριότητες των σχολείων – νηπιαγωγείων
Γ) Η κτιριακή κατάσταση των μονάδων
Δ) Τον αριθμό των παιδιών
Δηλώσαμε ότι δεν συφωνούμε με τη λογική διαχείρισης της μιζέριας, που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα υπάρχει στα οικονομικά των σχολικών μονάδων. Η λειτουργία των σχολείων είναι κρατική υπόθεση και τα έξοδα λειτουργίας τους πρέπει να καλύπτονται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση να κόψει τις χορηγίες της προς τους έχοντες και κατέχοντες.
2.       Να γίνει συνάντηση του ΔΣ με το Δήμαρχο Χίου για το θέμα της θέρμανσης – λειτουργίας των σχολικών μονάδων.
3.       Να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προϊσταμένων των Νηπιαγωγείων με τον Αντιδήμαρχο και προεδρο της ΔΕΠ κ. Νύχτα την Τετάρτη 19 Μάρτη 2014 και ώρα 13:00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χίου (Δημοκρατίας) με θέμα: «Η λειτουργία των Νηπιαγωγείων και η κάλυψη των δαπανών τους».
4.       Το ΔΣ είναι αποφασισμένο να βρεθεί στο πλευρό των συναδέλφων που βιώνουν μαζί με τα παιδιά τις δύσκολες συνθήκες από την έλλειψη θέρμανσης. Σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και όλη την εκπαιδευτικη κοινότητα, προτίθεται να προχωρήσει στην διεκδίκηση των αιτημάτων του με δυναμικό τρόπο.
 
Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γραμματέας
Αμπαζής Γιώργος                                            Τσίγκος Στέφανος"
 
 

picture of hiv rash jasonfollas.com early signs of aids
online affair prashanthiblog.com why husband cheat
coupons for prescriptions site coupons free printable