Ύψιστη τιμη στον Παναγιώτη Βαρλά

20/1/2014


 

  
Ως γνωστόν, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Νέου Φαλήρου, επί σειρά ετών ιερουργούσε ο σημερινός Μητροπολίτης Χίου –Ψαρών και Οινουσσών και θρησκευτικός πατέρας μας κ.κ. Μάρκος.Το Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού επιλέχθηκε ως χώρος απόδοσης τιμής σε ένα από τα ποιο εκλεκτά και συνάμα ταπεινότερα άτομα που γεννήθηκαν στο Μυροβόλο νησί μας. Παναγιώτης Βαρλάς το βαρύ όνομα του. 
 
Πιστεύω και το καταθέτω εν γνώσει λόγου, ότι αυτή η εκδήλωση ήταν μακράν από κάθε άλλη η καλύτερη των τελευταίων ετών. Προσωπικά, είχα να νιώσω  τόση χαρά και Χιώτικη περηφάνια από την ευλογημένη ημέρα της 8ης Νοεμβρίου 2005. Ημέρα κατά την οποία η Ακαδημία Αθηνών, υποδέχθηκε πανηγυρικά στους κόλπους της τον Μεγάλο μας Χιώτη Αστροφυσικό κ. Σταμάτη Κριμιζή. Η εκδήλωση προς τιμή του κ. Π. Βαρλά, πληρούσε όλους τους κανόνες που εξασφαλίζουν επιτυχία. 
 
Πρώτα από όλα τελούσε υπό την προστασία του προικισμένου μας Ποιμενάρχη. Οι ικανότητες του σε θέματα σχεδιασμού και οργάνωσης γνωστές. Οι γνώσεις του τεράστιες . Οι δυνατότητες του στην ευχέρεια λόγου και τα Ελληνικά του, εκπλήσσουν και τους ικανότερους των φιλολόγων μας. Άθελα μου, έγινα αποδέκτης ευμενέστατων σχολίων και θαυμασμού των διακεκριμένων «Δάσκαλων» της Ελληνικής γλώσσας κκ Νικολάου Τσική και Ισιδώρου Πρώιου. 
Ο σκοπός της εκδήλωσης, ήταν ιερός. Έκρυβε ξεχασμένες έννοιες  σεβασμού και αλληλεγγύης. Ίσως  οι δραματικές καταστάσεις που βιώνει ο λαός μας, βοήθησαν ορισμένους από εμάς, να ξαναβρούμε τη χαμένη ανθρωπιά και το  μεγαλείο ψυχής που κρύβει η ψυχή του ανθρώπου. Το τιμώμενο πρόσωπο, άνθρωπος καταξιωμένος στη συνείδηση όλων μας. Εγνωσμένη η αξία του σαν «Δάσκαλος» και σαν «Άνθρωπος». Το πράο του χαρακτήρα του, η συμμετοχή του στα πολιτιστικά δρώμενα της μεγάλης μας παροικίας αλλά και σε καίριες θέσεις Συλλόγων και Ιδρυμάτων, καθώς και το έργο που άφησε, τον έχουν καταξιώσει στις καρδιές και τις συνειδήσεις όλων μας. Τόνιζα και τονίζω πάντοτε, όσους τιμούν τις Χιώτικες συνάξεις. Ένας από αυτούς του λίγους είναι και ο σεβαστός μας κύριος Π. Βαρλάς. 
Η ταπεινότητα του θέμα προς μίμηση και παραδειγματισμό. Ποτέ δεν καυχήθηκε για το τι έπραττε. Ποιους, πως , πόσο και πότε βοήθησε. Από χείλη άλλων έγινα γνώστης του κοινωνικού του έργου. Δεν ξέχασε ποτέ και κανέναν. Ήταν από τους λίγους στο λιμάνι του Πειραιά που είπαμε το στερνό «Αντίο» στον αξέχαστο κυρ Δημήτρη Λαϊνά. Τον άνθρωπο που δεν έλειπε από καμιά Χιώτικη Σύναξη και με τη γραφίδα του άφησε παρακαταθήκη για τα τεκταινόμενα της παροικίας μας. Δεν είναι τόλμημα να πω ότι αυτή η εκδήλωση  αποτελέσει οδηγό για παρόμοιες της. Σε αντίθεση με αντίστοιχες που κουράζουν και απογοητεύουν τον δύσμοιρο ακροατή αυτή της 15ης Ιανουαρίου 2014, θα πρέπει να αποτελέσει θέμα σεμιναρίων για ασφαλή επιτυχία. Προεξάρχοντος του Ποιμενάρχη μας, ο οποίος με λίγα λόγια και «καλά» που λένε, ποδηγέτησε τα όσα επηκολούθησαν και τιμόνεψε στη σωστή πορεία . Μεστός και θερμός ο λόγος του. Έδωσε στον καθένα να καταλάβει γιατί έλαβε η εκκλησία της Χίου την απόφαση να τιμήσει τον εκ του Ζυφιά, καταγόμενο δωρητή. Ακολούθως κατέθεσε στα μάτια ενός απορημένου και έκπληκτου από θαυμασμό ακροατήριου το μέγεθος και τους σκοπούς των δωρεών. Μιας στέγης για άπορους φοιτητές με καταγωγή από τα χωριά του Ζυφιά και του Δαφνώνα κατά προτεραιότητα ή από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Χίου. Το άλλο σκέλος της δωρεάς καθορίζει υποτροφία με χρηματικό έπαθλο και πάλι για άπορο διαπρέψαντα Χιώτη μαθητή ή μαθήτρια. 
Όλα αυτά στη μνήμη Γονέων και του αείμνηστου αδελφού του Αρχιμανδρίτη  Μακαρίου Βαρλά. Ομιλητές, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά. Με μια διαφορά, είχαν κάποια άμεση σχέση συνεργασίας με τον τιμώμενο. Ήταν ολιγόλογοι. Θα έλεγα ότι περιορίστηκαν σε έναν απλό – θερμό χαιρετισμό. Δεν ήταν λίγοι αν σκεφθούμε ότι στη διάρκεια της ζωής του τίμησε από θέση προέδρου τον Σύλλογο Ζυφιανούσων Αττικής. Την «Ο.Χ.Σ.Α» και το Δ.Σ. του Δρομοκαϊτειου Ιδρύματος.
 
Το πολυπληθές ακροατήριο, αποτελούσαν άνθρωποι από κάθε χωριό του νησιού μας μα και από κάθε γωνιά της Αττικής. Πανεπιστημιακοί και Ακαδημαϊκοί Δάσκαλοι. Άνθρωποι του Πνεύματος και των Γραμμάτων. Επιστήμονες. Καθηγητές. Πρόεδροι Συλλόγων και Ιδρυμάτων. Πλοίαρχοι. Απλοί μα σεβαστοί συμπατριώτες μας κάθε ηλικίας.Εκδότες Χιακού Τύπου.
Οικείοι και μέλη της οικογένειας του. Υπουργός της κυβέρνησης και Βουλευτής του νησιού μας. Αδερφές του «Λύρειου Ιδρύματος» καθώς και ο σημερινός ιερέας του Ζυφιά. Κύριος ομιλητής και αδελφικός του φίλος, μια από τις σεμνότερες παρουσίες, ο αγαπητός από όλους μας, ο ξεχωριστός και σεβαστός κ. Κ. Φαφαλιός. Ο Τιμώμενος ανταπάντησε στον ομιλητή. Ευχαρίστησε τον Ποιμενάρχη μας και όλους τους παραβρισκόμενους. Ακολούθως δέχθηκε από χειρός του Σεβασμιότατου την ύψιστη τιμητική διάκριση. Ο Πνευματικός μας Πατέρας δεν άφησε κανέναν χωρίς χαιρετισμό  ή έναν καλό λόγο. 
Η ασημότητα μου, δέχθηκε την ευλογία της αναφοράς του ονόματος μου, ώστε να γίνω άγγελος χαράς για τους «Ξεχασμένους της Αμανής». Ξεχασμένους από όλους εκτός από τον θρησκευτικό μας Πατέρα. Έκπληκτο το κοινό δέχτηκε τους λόγους του. Ας το ακούσουν οι λιγοστοί άνθρωποι της Αμανής και του Πεληνναίου. Πιθανά να μην έχουν παππά. Θα έχουν όμως την ευλογία και την κοινωνία της παρουσίας του Μητροπολίτη μας στα χωριά τους κατά τις ημέρες της Αγίας Μεγάλης Εβδομάδας και όχι μόνον. Ρωτώ απλά. Είναι δυνατόν να μην τον λατρεύουν αυτόν το φωτισμένο ιεράρχη;  Ο Μεγαλοδύναμος ας οδηγεί τα βήματα του πάντα στον σωστό δρόμο όπως τα καθοδηγεί έως και σήμερα. Γνωρίζω πως οι ελάχιστες γνώσεις και δυνάμεις μου, δεν επιτρέπουν, ούτε κατά το ελάχιστον να αποδώσουν το μέγεθος την ποιότητα και την ουσία της εκδήλωσης. Συγχωρέστε με.
 
Σεβαστέ μου κύριε Βαρλά, θέλω να σας γνωρίσω ότι την ώρα της Τιμής και της Χαράς, με τα μάτια και την σκέψη μου, σας παρακολουθούσε ο αξέχαστος κοινός φίλος μας, ο γιατρός Κώστας Μουτάφης. Δεν ήταν δυνατόν να απουσιάζει από κοντά σας αυτή την ημέρα . Σεβασμιότατε.....  κύριε Βαρλά σας ευχαριστούμε για όσα πολύτιμα μας χαρίσατε σαν θεία Δωρεά
 
Μιχάλης Γ. Καριάμης
 

Πλοίαρχος Ε.Ν

 

symptoms of chlamydia gonorrhea treatment stds symptoms
did my boyfriend cheated on me open my boyfriend cheated now what
pharmacy discount rundvejensdagpleje.dk rx discount coupon
abortion process link abortion clinic san diego