ΑΠΟ ΙΕΡΟΚΗΡΥΚΑΣ, ΙΕΡΕΑΣ Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΙΟΥ;

Γεώργιος παπα – Παπαδόπουλος

ΑΠΛΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΚΑΙ… ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ

7/10/2013


Τον Γιώργη τον ξέρω από παιδάκι, έτσι ήταν πάντα, παπαδοπαίδι αλλά έχει και τη... μαγκιά του.
Γεννήθηκε το 1978, γιος του γιατρού Φώτη Παπαδόπουλου, Πυργούσης γέννημα θρέμμα ο μπαμπάς, με φύτρα στον συγγραφέα Γιώργη Θεοτοκά ο δικός μας Γιώργης, δεν ξέρουμε αν πήρε από τη φλέβα του, αλλά γράφει ασταμάτητα από μικρός.
Τα κείμενά του είναι κυρίως θρησκευτικά, μέχρι και περιοδικό εκδίδει, αλλά γράφει με την ίδια άνεση επί παντός επιστητού ή καλύτερα σε ό,τι «του τη δίνει», έχοντας στο ενεργητικό του τον τίτλο μέλους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Όμως μονίμως ακαβάλητος, αν και έχει κι άλλους τίτλους εκτός από την ωραία οικογένεια και τα παιδιά του, είναι Ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη, είναι και Αναγνώστης, ε, μας αποκαλύπτει ότι δεν αποκλείεται να γίνει και παπάς, αρκεί να τον καλέσουν κάποιοι, ένας που τον ξέρει από μικρό κι άλλος ένας που μιλάει στην ψυχή του και πιστεύει βαθιά στην ύπαρξή του. Παιδί του Θεού ο Γιώργης αλλά χωρίς να μυρίζει λιβάνι, κηρύττει το θείο λόγο αλλά με την ίδια άνεση χώνεται σε μια καφενειακή πολιτική συζήτηση. Είναι συν στην κοινωνία μας και σίγουρα μια ασυνήθιστη περίπτωση πολλαπλών συνδυασμών αφού ο Γιώργης πέρασε από πολλά σχολεία, μέχρι και Αντιδήμαρχος έγινε.
 

- Γιώργη, σου δημιούργησε ποτέ το ονοματεπώνυμο πρόβλημα;
- Τουλάχιστον μέχρι στιγμής όχι, υπάρχουν πάνω από 1.000 Γεώργιοι Παπαδόπουλοι στην Ελλάδα, επώνυμο που το μαγάρισε ο δικτάτωρ.
- Πώς ξεκινάει αυτή η ιδιαίτερη έφεση στην εκκλησία;
- Δεν ξεκίνησε από την οικογένεια αλλά από μια προσωπική αναζήτηση στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, που ξεκίνησε με μελέτη, μέχρι που ο χώρος με κέρδισε παιδιόθεν, ένιωσα από μικρός μία έφεση, μία κλίση στη μελέτη της Αγίας Γραφής και τον ευρύτερο χρόνο της εκκλησίας, κάτι που συνεχίστηκε και στην εφηβεία μου.
- Γιατί δεν έγινες παπάς;
- Δεν σου κρύβω ότι ήταν ένας εφηβικός μου πόθος, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει ατονήσει στο μυαλό μου. Όλα είναι ζήτημα συνθηκών της εποχής και είναι περισσότερο απ’ όλα η κλίση που έχει ο καθένας να γίνει κλήση από το θεό τη δεδομένη στιγμή.
- Δηλαδή δεν το έχεις αποκλείσει;
- Όταν αγαπάς την εκκλησία προσφέρεις τις υπηρεσίες σου είτε ως κληρικός, είτε ως λαϊκός, εγώ προς το παρόν κάνω το δεύτερο, τώρα, αν αύριο μεθαύριο με καλέσει ο θεός δεν σου κρύβω ότι θα το ήθελα, με την έννοια της ανιδιοτελούς προσφοράς.
Θα μπορούσε δηλαδή να έχει κάποιος την εργασία του, και ως άμισθος κληρικός να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην εκκλησία, θα μπορούσα δηλαδή να είμαι δικαστικός υπάλληλος και παπάς, άλλωστε η εκκλησία της Ελλάδας έχει θεσπίσει αυτή τη διαδικασία και τυπικά.
Να μην ξεχνάμε ότι η εκκλησία είναι θεοΐδρυτη, δεν είναι μόνο ο παπάς, είναι όλος ο πιστός κόσμος.
- Θα μπορούσες να ήσουν πιστός Μουσουλμάνος αν γεννιόσουν π.χ. στην Τουρκία;
- Όχι, έχω μελετήσει το Κοράνι, δεν θα μπορούσα να ασπαστώ αυτά που αναγράφονται, γιατί δεν συνάδουν με το πνεύμα του ανθρωπισμού, με την ελληνική κουλτούρα, τον πολιτισμό. Το Ευαγγέλιο μας λέει: Ο Θεός θέλει πάντα ανθρώπους σωθήναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν, καθένας κρίνεται βάσει των όσων έχει διδαχθεί αλλά η μελέτη πρέπει να είναι διαρκής και συνεχής με κρίση του σωστού, με βάση την Αγία Γραφή.
- Δηλαδή μου λες πίστευε και ερεύνα;
- Βεβαίως, αυτό είναι δεδομένο, το πίστευε και μη ερεύνα είναι μια αντίληψη σκοταδισμού που δεν γράφεται πουθενά στην Αγία Γραφή.
Αντιθέτως μας λέει «ερευνάτε τας γραφάς», με την ευρύτερη έννοια.
- Πιστεύεις ότι υπάρχει παράδεισος και κόλαση;
- Βεβαίως, μην το βλέπεις όμως ως χώρο αλλά ως τρόπο ζωής, ο άνθρωπος έχει δύο υποστάσεις, σώμα και ψυχή, το πρώτο παρέρχεται, η δεύτερη μένει αθάνατη.
- Για να γίνεις παπάς, λέμε, αν θα ακούσεις τη φωνή του Θεού… ή του Μάρκου;
- Όλα παίζουν ρόλο, ο Επίσκοπος πρέπει να εμπνέει τον υποψήφιο κληρικό, το λαό, τον πιστό και τον άπιστο.
- Πες μου κάποιο στραβό του Μητροπολίτη.
- Τον γνωρίζω από λαϊκό, ήμουν δίπλα του σε όλα τα βήματα μέχρι την ανάδειξή του στην Ιεραρχία, στραβό δεν βλέπω, βλέπω όμως βελτιώσεις και του τις λέω. Για παράδειγμα πρέπει να βελτιώσει την επιμόρφωση του κλήρου και τα κριτήρια με βάση τα οποία προσέρχεται κάποιος στον ιερό κλήρο. Θα γίνει όμως κι αυτό, ο άνθρωπος αυτός είναι φιλακόλουθος και εργασιομανής, λίγοι είναι έτσι στην ιεραρχία κι επιτρεψέ μου να γνωρίζω από μέσα τα πράγματα.
- Να πάμε στην πολιτική; Για τη «Χρυσή Αυγή» τι λες, που είναι της μόδας;
- Είναι θεομπαίχτες, λυπάμαι γι’ αυτούς, είναι άρρωστοι, καταδικασμένοι, άσε το Χριστό που είπε ξεκάθαρα ότι όλοι είμαστε ίδιοι, άσπροι ή μαύροι, κόκκινοι ή κίτρινοι, πάρε την Αρχαία Ελλάδα, πότε οι Έλληνες θεώρησαν ότι οι ξένοι δεν είχαν δικαιώματα, είδαμε, διαβάσαμε πουθενά ότι ο Έλληνας είπε διαχρονικά δέρνε, σκότωνε το Σκύθη ή τον Πακιστανό;
Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι ούτε Έλληνες, ούτε χριστιανοί, είναι ψυχικά διαταραγμένοι.
Βέβαια δεν τα βάζω με τους ψηφοφόρους τους, απελπίστηκαν από τον δικομματισμό, πρόξενο ληστρικών καταστροφών στην ελληνική ιστορία, ήθελαν να δώσουν μήνυμα αλλά είναι λάθος, δεν πας στον άρρωστο για να δώσεις μήνυμα στον υγιή.
- Γιώργο, ήσουν ΠΑΣΟΚ;
- Ναι, οικογενειακά ανήκα στο ΠΑΣΟΚ, θα συμφωνήσω με τον Κοτσακά, που εκτιμώ βαθύτατα, δεν φύγαμε εμείς από το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έφυγε γι’ αλλού.
Να σου πω κάτι όμως, αν όλοι εφαρμόζαμε το Ευαγγέλιο δεν θα είχαμε ανάγκη τα κόμματα, ο χριστιανισμός έχει απάντηση σε όλα τα προβλήματα.
- Ποιο κόμμα σε εκφράζει σήμερα;
- Κανένα, προσωπικά καμάρωνα μέχρι το θάνατό του, τον Νίκο Ψαρουδάκη, τον ψήφισα δύο φορές, κατόρθωσε να φέρει στην πολιτική σκηνή το πνεύμα του Ευαγγελίου.
  Τα μεγάλα κόμματα άλλα πρεσβεύουν κι άλλα πράττουν.
- Ποιους πολιτικούς ξεχωρίζεις από την ιστορία;
- Ελευθέριο Βενιζέλο, Νικόλαο Πλαστήρα.
- Από πνευματικούς ανθρώπους;
- Να παινέψουμε το σπίτι μας; Ήταν συγγενής μας. Γιώργος Θεοτοκάς.
- Ποια ομάδα είσαι;
- ΑΕΚ, δεν πάμε καλά βέβαια αλλά είμαι ΑΕΚ.
- Θα ξεπεραστεί η κρίση;
- Θεωρώ ότι η κρίση είναι ηθική, προηγήθηκε της οικονομικής, αυτή μας οδήγησε εδώ.
Το πρόβλημα είναι ότι μας ζητούν να μας σώσουν από την κρίση αυτοί που τη δημιούργησαν.
- Τοπικά, τι λες, θα είσαι πάλι υποψήφιος;
- Ναι, με ενδιαφέρουν τα κοινά, θα δω βέβαια τα πρόσωπα και θα κρίνω, υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι άνθρωποι που βρίσκονται στα κοινά αλλά κι έξω απ’ αυτά. Εκείνο που επισημαίνω είναι ότι όσοι ασχολούνται χρόνια με τα κοινά πρέπει ν’ ανοίξουν τόπους σε νέους.
- Θα μπορούσες να γίνεις μοναχός;
- Όχι, ο Μοναχισμός έχει τεράστια προσφορά, εγώ όμως δεν θα μπορούσα για λόγους συνειδήσεως και βιολογικούς.
- Είπαμε κι άλλα με το Γιώργη, από την εκκλησία, στην πολιτική και πάλι στην εκκλησία μέχρι που καταλήξαμε στον επίλογο που είναι δικός του.
- Ο Χριστός είπε να δίνουμε έστω ένα ποτήρι κρύο νερό, ας το κάνουμε.

Ξεχωρίσαμε…

• Το επώνυμό μας το μαγάρισε ο δικτάτωρ.

• Η εκκλησία με κέρδισε παιδιόθεν.

• Θα μπορούσε να είμαι δικαστικός υπάλληλος και παπάς.

• Το πίστευε και μη ερεύνα είναι σκοταδιστική αντίληψη.

• Ο Μητροπολίτης Χίου είναι εργασιομανής.

• Οι Χρυσαυγίτες είναι Θεομπαίχτες και ψυχικά διαταραγμένοι.

• Ο δικομματισμός είναι πρόξενος ληστρικών καταστροφών.

• Συμφωνώ με τον Κοτσακά, δεν φύγαμε από το ΠΑΣΟΚ, εκείνο έφυγε από ‘μας.

• Αν εφαρμοζόταν το Ευαγγέλιο τα κόμματα θα ήταν ανύπαρκτα.

• Τα μεγάλα κόμματα άλλα πρεσβεύουν, άλλα πράττουν.

• Δεν πάμε καλά βέβαια αλλά… είμαι ΑΕΚ.

• Της οικονομικής κρίσης προηγήθηκε ηθική.

• Δεν θα μπορούσα να γίνω Μοναχός για λόγους συνειδήσεως και βιολογικούς.

• Ο Χριστός είπε να δίνουμε έστω ένα ποτήρι κρύο νερό, ας το κάνουμε.


Γ. Τζούμας
 

pregnancy problems link should i have an abortion
walgreens photo prints policytray.com coupons for drugs
rite aid coupon medication discount coupons coupon for prescription
lilly cialis coupon blog.keylink.rs drug prescription card